fbpx

Talous

Vahva talous on hyvinvoinnin perusta ja itsenäisyytemme kulmakivi. Se tarkoittaa niin Suomen kuin suomalaistenkin kykyä tuottaa hyvinvointia ja vaurastua. Velaksi elämisen pitää loppua, talous tasapainottaa ja tehdä uudistuksia, joilla Suomi saadaan takaisin kasvu-uralle.

Hyvinvointi ja vauraus syntyy työstä ja yrittäjyydestä. Se syntyy innovatiivisuudesta, korkeasta tuottavuudesta ja osaamisesta. Hyvinvointia tehdään joka päivä suomalaisilla työpaikoilla ja yrityksissä. Työn tekemisen pitää aina olla joutenoloa kannattavampaa.

Lähtökohtaisesti jokaisen työikäisen ja -kykyisen pitää tehdä työtä ja huolehtia omasta sekä perheensä elatuksesta. Kaikki ei kuitenkaan aina suju toivotusti ja tarvittaessa yhteiskunnan pitää auttaa ihminen takaisin jaloilleen. Sivistynyt yhteiskunta tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Sosiaaliturvan pitää olla trampoliini, joka nostaa pudonneen takaisin aktiiviseksi toimijaksi. Se ei saa olla laahusnuotta, joka passivoi ja kietoo pauloihinsa ne, jotka ovat siihen syystä tai toisesta turvautuneet.

Eläkeläisemme ovat jo osansa tehneet ja he ovat yhteiskuntamme kunniakansalaisia. Lapset ja nuoret tekevät osansa vasta tulevaisuudessa. He ovat tärkeitä arvokkaina yksilöinä, mutta myös siksi että he saavat aikanaan viestikapulan meiltä ja maksavat myös tulevat eläkkeemme. Joukossamme on myös ihmisiä, joille työn tekeminen ja itsensä elättäminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Sivistysvaltio huolehtii myös heidän elämisen edellytyksistään.

Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista on kehitettävä niin, että työn vastaanottaminen on aina ja kaikille kannattavaa. Työ tuo toimeentuloa, mutta myös tarpeellisuuden ja osallisuuden kokemuksia. Työn tekemisen pitää olla joutenoloa kannattavampi ja houkuttelevampi vaihtoehto.