fbpx

Ympäristö pelastetaan tieteen ja teknologian voimin

Uusi Suomi Puheenvuoro 1.4.2019

Haluan, että planeettamme hyvinvoinnista pidetään huolta. Parhaiten se onnistuu panostamalla innovaatioiden, teknologian ja tieteen kehitykseen.

Minulle on aina ollut itsestään selvää, että omat nurkat pidetään kunnossa. Toisten nurkat ja yhteistilat pidetään vielä paremmassa kunnossa. Naapuria kunnioitetaan ja samaa voidaan vastavuoroisesti odottaa naapurilta.

Sillä ei ole eroa, onko kyse ihmisestä ja hänen kodistaan, kotimaastamme vai planeetastamme. Luonnonvaroja meillä on käytössämme vain rajallinen määrä – aivan kuten verovaroja. Ahneudella ja lyhytnäköisellä asenteella kummatkin hupenevat olemattomiin.

Kun etsimme pitkäkestoisia ratkaisuja ilmastoystävällisten energiamuotojen ja kestävämmän tulevaisuuden edistämiseksi, pitää välttää sortumista suhteettomuuteen ja omaneduntavoitteluun. Mikään ei ole niin tehokasta luonnonsuojelun vastaista työtä kuin maapallon tulevaisuuden valjastaminen itsekkäisiin pyrkimyksiin veronmaksajien rahoilla.

Maailmanlopunsaarnaajat ja pelottelijat pitää jättää omaan arvoonsa. Maailmanlopulla on ympäristöpolitiikassa uhkailtu 1970-luvulta asti. Vieläkään sitä ei näy ja ihmiset unohtavat vanhat ennusteet, kunnes uusista taas uutisoidaan.

Toistaiseksi kaikki uhkakuvat on onnistuttu hoitamaan ilman maailmanlopunsaarnaajien edellyttämiä ankaria rajoituksia ihmisten yksilönvapauksiin ja kaikkien elintason heikentämistä kivikautiselle tasolle. Päinvastoin, uusi teknologia on mahdollistanut pienhiukkasten vähentämisen kaupunki-ilmassa ja esimerkiksi rikin ja typen oksidien päästöjen massiivisen leikkaamisen teollisuusprosesseissa. Taantuminen tarkoittaisi vain lisää päästöjä ja lisää kurjuutta ihmisille.

Ympäristöä ja luontoa pitää suojella realistiselta pohjalta. Siihen tarvitaan innovaatioita, tekniikkaa ja alan tutkijoita. Ennen muuta planeettamme kaipaa jämäkkää ja viisasta politiikkaa.
Talouspolitiikan osalta palvelutalous on erinomainen keino lisätä ekologisesti kestävää arvonluontia.

Verkostoihini kuuluu useita energiatekniikan ja luonnonsuojelun asiantuntijoita, joita aion kuunnella eduskunnassa herkällä korvalla. Samalla lupaan vastustaa lähinnä keskustan ja virheiden ajamaa varainsiirtoautomaattia, jota perustellaan energiantuotannon uudistustarpeilla. Se ei hyödytä sen enempää luontoa kuin helsinkiläisiä veronmaksajiakaan.

Kansalaisten elämänlaatua ei pidä heikentää turhaan. Siksi tarvitaan talousosaamiseen, tutkimukseen, teknologiaan ja aitoon luonnonsuojeluun perustuvaa innovatiivista ja realistista politiikkaa.

Ongelmat on tehty ratkaistaviksi.

Atte Kaleva
Kokoomus Helsinki
www.attekaleva.fi