fbpx

Veroeurot pitää käyttää oikein

Uusi Suomi Puheenvuoro 29.3.2019

”Jokainen huonosti käytetty verokruunu on varastamista kansalta”, totesi sosiaalidemokraattinen Ruotsin sosiaaliministeri Gustav Möller aikanaan. Hyvin sanottu.

Verojen maksamiselle on aina syy. Valitettavasti nykyaikana on yleistynyt ajatus, jonka mukaan veroeurojen maksaminen olisi tavoiteltava asia. Se on väärä lähtökohta. Veroja maksetaan sen vuoksi, että valtion tehtävät saadaan rahoitettua. Jakovara itsessään ei ole ihailemisen arvoinen asia. Olennaista on se, että ne tehtävät, jotka valtio ja kunta ottavat hoitaakseen, hoidetaan mahdollisimman hyvin. Se tarkoittaa myös lyhytnäköisten leikkausten välttämistä.

Haluan, että suomalaiset saavat verorahoilleen hyvän vastineen. Kun kyse ei ole valtion perustehtävien eli turvallisuuden, sosiaali- ja terveydenhuollon ja koulutuksen hyvän hoitamisen kannalta välttämättömistä menoista, lupaan aina kysyä, voisiko rahan käyttää paremminkin. Voisiko nämä menoerät jättää pois ja vastavuoroisesti keventää verotusta? Silloin ihmiset saisivat itse päättää, mitä rahoillaan tekevät. Sitä pidän aina parempana lähtökohtana kuin sitä, että valtio päättää, mitä ihmisten rahoilla tehdään.

Täytyy miettiä, voisiko verona maksettu euro hyödyttää ihmisiä paremmin, jos sitä ei kierrätettäisi takaisin julkisen vallan byrokratiakoneiston kautta. Esimerkiksi yritystuet ja ammattiyhdistysliikkeen nauttimat verovähennysoikeudet ovat vain veronmaksajien rahojen siirtämistä joidenkin harvojen taskuihin vailla mitään julkisen palvelun tehtävää.

Tosiasia on, että Suomi menestyy vahvan keskiluokan sekä ahkeruuteen kannustamisen turvin.
Talous on myös turvallisuuskysymys. Taloudeltaan vahva maa on heikkoa yhtenäisempi ja pystyy paremmin torjumaan ulkopuolisen painostuksen ja kiristyksen.

Vahva valtiontalous on paitsi köyhän ystävä, myös jokaisen suomalaisen turva. Rahaa pitää käyttää sen verran, mihin on varaa. Velaksi ei voi elää loputtomiin.

Veronmaksajien rahoja ei saa tuhlata mihinkään muuhun kuin olennaiseen.

Kansanedustajana lupaan puolustaa tarkan euron politiikkaa.

Atte Kaleva
www.attekaleva.fi

Kokoomus Helsinki