fbpx

Kotimaiseen omistajuuteen kannustaminen

Uusi Suomi Puheenvuoro 2.1.2019

Miksi suomalaisia yrityksiä myydään ulkomaille kiihtyvään tahtiin?

Parina viime kuukautena kolmesta pörssiyrityksestä on tehty ostotarjous ja ne ovat lähtemässä pois pörssistä kokonaan ulkomaiseen omistukseen: Amer Sport, Basware ja Kotipizza. Tämän lisäksi suomalainen peliyhtiö Small Giant Games myydään noin puolella miljardilla eurolla Yhdysvaltoihin.

Preemio Amer Sportsin tapauksessa on viimeiseen pörssilistaukseen noin 38 %, Kotipizzalla noin 39 % ja Baswarellakin useita kymmeniä prosentteja. Korkeat preemiot kertovat siitä, että yritykset ovat olleet aliarvostettuja pörssissä ja siitä, että ulkolaiset omistajat näkevät näissä yrityksissä sellaista osaamista, jota voi hyödyntää laajemmin omissa bisneksissään.

Tällainen kehityskulku on huolestuttava, sillä se johtaa lopulta siihen, että Suomi muodostuu pelkäksi tytäryhtiötaloudeksi. Sitä emme halua. Kotimaista omistajuutta on ryhdyttävä määrätietoisesti edistämään. Hallitus on tähän liittyen esittänyt, että piensijoittajille tarkoitettu osakesäästötili otetaan käyttöön vuoden 2020 alussa. Tälle tilille piensijoittaja voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa ja ostaa ja myydä pörssiosakkeita verovapaasti tämän tilin sisällä. Piensijoittaja maksaa veroa vasta, kun hän nostaa rahaa tältä tililtä ulos. Myös valtio hyötyy tästä, sillä veroa kertyy valtiollekin korkoa korolle -periaatteella.

Osakesäästötilin ajatus on tukea kansankapitalismia, kotimaista omistajuutta ja asettaa piensijoittajat samalle viivalle institutionaalisten sijoittajien kanssa. Ruotsissa ja Norjassa tällainen tili on parantanut juuri näitä edellä mainittuja asioita. Kokoomuksen on huolehdittava siitä, että tätä esitystä ei muuteta ainakaan piensijoittajan kannalta huonompaan suuntaan kevään hallitusneuvotteluissa.

Onko suomalaisilla kotitalouksilla sitten mahdollisuutta lähteä tukemaan suomalaista omistajuutta? On, sillä tälläkin hetkellä kotitalouksien pankkitileillä on rahaa eri arvioiden mukaan noin 80 miljardia euroa. Lisäksi suomalaiset pelaavat uhkapelejä vuosittain kolmen miljardin euron edestä. Myös tästä summasta osa löytäisi tiensä suomalaisiin yrityksiin, jos sijoittamista helpotetaan ja yksinkertaistetaan.

Atte Kaleva

www.attekaleva.fi