fbpx

Hullun koiran suusta kuulee totuuden

Donald Trumpin vaalivoitosta järkyttynyt radikaali suvaitsevaisto on jatkanut kauhisteluaan Trumpin tartuttua tuumasta toimeen ja alettua nimittää kabinettiinsa uusia ministereitä. Aivan erityistä närkästystä näyttää herättävän kenraali James ‘Mad Dog’ Mattisin valinta tulevaksi puolustusministeriksi.

Ymmärrän sen, että punavihreässä kuplassaan eläville elämäntapapöyristyjille evp-kenraalin nimittäminen puolustusministeriksi näyttäytyy helposti käsitteellisenä mahdottomuutena, sillä eihän toki sotilas voi ymmärtää mitään kansainvälisistä suhteista ja puolustuspolitiikasta (siis siltä osin kun ne eivät liity vihollisten tappamiseen). Muistetaanpa vain Colin Powellia ja Saddamin joukkotuhoaseita!

Näyttää kuitenkin kovasti siltä, että USA saa Mattisista oivallisen puolustusministerin. Räväköiden lausuntojen ja karskin merijalkaväen ulkokuoren takana näyttää piilevän sangen sivistynyt ja ajatteleva ihminen.

Mattis on sopivalla tavalla poliittisesti epäkorrekti, eikä muutenkaan istu Washingtonin establishmentin peruskaavaan. Hän on uskaltanut avoimesti kritisoida Obaman hallinnon sekavaa Lähi-Idän politiikkaa ja veljeilyä poliittisen islamismin kanssa. Tässä Mattis osuukin naulan kantaan.

Yhdysvaltojen haluttomuus puuttua riittävän pontevasti Lähi-Idän ongelmiin Obaman kaudella on tuottanut valtavasti inhimillistä hätää ja kärsimystä. Liian hätäinen vetäytyminen Irakista sysäsi maan kuin kultalautasella Iranin ja sen liittolaisen Venäjän syliin ja osaltaan mahdollisti ISISin (joka tunnettiin aiemmin Irakin al-Qaidana) julistaman kalifaatin nousua.

Puhumattakaan Syyrian al-Assadille osoitetuista uhkauksista ‘punaisista viivoista’, joita USA ei sallisi ylitettävän. Assad kokeili rajojaan kaasuttamalla omia kansalaisiaan ja Obaman uhkaukset paljastuivat ontoiksi. Nyt Assadin hirmuhallinto teurastaa Venäjän avustuksella siviilejä Aleppossa kenenkään estämättä.

Osansa Mattisilta on saanut myös Trump itse. Tuleva puolustusministeri ei hyväksy kidutusta ja suhtautuu omien sanojensa mukaan huolestuneena Venäjän hälyttävän laajentumishakuiseen ja sotaisaan politiikkaan Syyriassa, Ukrainassa ja Baltiassa. Toivottavasti Trump kuuntelee tarkalla korvalla näitä Mattisin suorasanaisia lausuntoja.

Myönnän auliisti, etten uskonut Trumpin voittavan vaaleja. Myönnän myös sen, että suhtaudun edelleen varauksellisesti hänen tulevaan presidenttikauteensa. Mutta Mattisin nimitys on kyllä iso askel oikeaan suuntaan.

Niin, ja Powell ei tietenkään toiminut puolustusministerinä. Hän oli George W. Bushin hallinnon ulkoministeri, jolla jo virassa ollessaan oli kanttia julkisesti kritisoida Bushin kabinettia ja myöntää saamansa tiedustelutiedot joukkotuhoaseista vääriksi, kun siviiliministerit ja varapresidentti vaikenivat.